Fragmenter af Melby Mølles historie

Melby Mølle er opført 1878 på en lille høj direkte på jorden på et fundament. Møllen er en typisk jordhollænder, hvor mølleren regulerer sejl og betjener persen/bremsen fra jorden. Møllen har kælder med gennemkørsel til vogntrafik, så hestevognene kunne køre direkte ind i bygningen. Her blev de betjent af møllerne, som hejste sækkene op og ned gennem lofterne ved hjælp af vindtrukne spil.

Møllen er 18 m høj og vingerne er 16 m lange. Den er velbevaret og har stadig sine tre kværne og sianlæg intakt. Af sikkerhedsgrunde er lemmene, der var op igennem hele møllen og hvorigennem sækkene hejses op, lukket. Ved møllen er der rester efter et savværk i forbindelse med en installeret motor i møllen i 1940’erne.

Tidligere var vind- og vandkraft de naturlige energiformer i møllerne, som betød en stor lettelse af det strenge, fysiske arbejde for mennesker og dyr. Men efterhånden som el-kraften i 1920’erne og 1930’erne blev helt udbygget også på Halsnæs, svandt eksistensmulighederne for møllerne, det gjaldt også for Melby Mølle. I dag er Melby Mølle den eneste bevarede mølle på Halsnæs.

Melby Mølles mange ejere

Den første møller på Melby Mølle var Hans Peter Pedersen, som fik møllen bygget. Han stammer fra ”Havegaard” i Lumsås ved Sjælland Odde og var oprindelig sømand, men valgte at gå i land som ung sømand og slå sig ned som møller. Han drev møllen frem til 1907. Han knyttede også et bageri til virksomheden.

 1907 købte landmand Lars Peter Rasmussen møllen af Hans Peder Pedersen. En møllersvend blev ansat til at drive og passe møllen, og der blev solgt brød fra et udsalg på møllegården. Brødet kom inde fra bager Ehrbahn i Frederiksværk. Lars Peter Rasmussen købte i 1912 gården Birkely i Kregme og flyttede fra Melby. Lars Peter Rasmussen var far til den senere sognefoged Jørgen Rasmussen, som boede på gården Birkely i mange år.

1913 Var møllens ejer landmand Carl Bentsen

1917 overtog bager Otto Holløse møllen

1919 overtages møllen af et konsortium.

1920 Forpagtet af Valdemar Petersen

1926 Køber Niel Peter Olsen møllen, som drev møllen frem tilslutningen af 2. verdenskrig.

Andelsselskabet til Melby Mølles Bevarelse

I 1944 stod Melby Mølle over for sin skæbnetime, da den var solgt til nedrivning. Sognerådet nægtede at anbefale nedrivningen og den lokale ”Melby Turistforening” indkaldte derfor til offentlig møde juli 1944 for at få   ”Befolkningen – saavel fastboende som Sommerhuseejere – i sognet interesseret i Melby Mølles Bevarelse”. Det endte med stiftelsen af et ”Andelsselskab til Melby Mølles Bevarelse”, som købte møllen af enkefru Hansigne Olsen for 7.900 kr.  Møllen blev sat i stand for 3000 kr. og blev bortforpagtet til møller Rasmus Pedersen, Torup. Den fungerede frem til 1946, hvor mølledriften måtte opgives. Dertil kom at i efteråret 1946 hærgede en voldsom storm hele Halsnæsområdet. I stormen gik møllen i ”bagvind” og herved blev hathjulet og det store kamhjul i mølleværket ødelagt. Siden har møllen ikke virket som mølle.

 Foreningen ”Melby Mølles Bevarelse”

Foreningen ”Melby Mølles Bevarelse”, som ” Andelsselskabet for Melby Mølle Bevarelse” hurtig blev ændret til, har i årenes løb utrættelig stået i spidsen for vedligeholdelsen af møllen.

I slutningen af 1960’erne fandt foreningen det nødvendigt over nogle år at foretage en større restaurering af møllen. Ved hjælp af kommunal støtte og bidrag fra private og pengeinstitutter lykkedes det at forny det ydre af møllen med ny møllehat og ny beklædning af hele møllen. Samtidig fortsatte arbejdet med det årlige malerarbejde og andet. Ved møllens 100 års jubilæumsfest 1978 var restaureringen færdig udvendig.

I 1999 frem til 2003 skulle igen foretages store reparationer:  Nyt krøjeværk, ny svans m.m.. Udskiftning af en vinge sker i 2003.

På Mølledagen 2003 på møllens 125 års fødselsdag fik møllen Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Frederiksværk årets plaguette, som tegn på at møllen er bevaringsværdig og vel bevaret.

Juni 2006 indvies Sprøjtehuset ved Møllen, som et lille museum.

Møllen blev maj 2020 malet fra en lift udlånt af Stark, Frederiksværk.

I 2018 starter et udviklingsprojekt for møllen, som blev afsluttet i 2022. Med projektet ønskede foreningen, at synliggøre Melby Mølle og sprøjtehuset for at tiltrække flere besøgende og fortælle møllens betydning for Melby bys historie. Det resulterede bl. a. i at møllen fik indlagt strøm, flere gangstier omkring møllen, nyt informationshus, ståltrappe opsat og gode adgangsforhold for handicappede. Støtte fra forskellige fonde på ca. 350.000 kr. gjorde det muligt.

 

I august 2024 nedtages en rådden vinge sf sikkerhedsmæssige grunde. I forlængelse heraf får Foreningen Melby Mølles Bevarelse sat en besigtigelse af møllen i værk og udarbejdet en teknisk rapport. Arbejdet udføres af Møllebygger Petersen, Sønderborg. Konklusionen er, at Melby Mølle igen står over for en større renovering her få år før 150 års jubilæet.